A januári három hónapnak tűnő időszak és az egyre világosabb és fényesebb reggeli órák első madárcsicsergése után a németek késztetést éreztek arra, hogy újra világgá menjenek. Csak egy nyaralóország tetszik egyre kevésbé a németeknek.

A magas energiaárak és a magas infláció ellenére 2023 utazási rekordév lehet a németek számára. A 39. turisztikai elemzés szerint, jövőre vonatkozó Németországban az emberek 60 százaléka tervezett már legalább ötnapos nyaralást. Már csak 20 százalékuk biztos abban, hogy nem utazik idén, további 20 százalékuk még bizonytalan. Az utazási gyakoriságnak tehát 2023-ban legalább a korona előtti szinten kell lennie – ha nem még magasabbnak. A tanulmányhoz a GfK intézet 3000 18 és 74 év közötti nőt és férfit kérdezett meg online 2022 decemberében és 2023 januárjában.

Foglalási helyzet a pandémia előtti szinten

Németországban nagyon szeretnek utazni: 2022 decembere ennek megfelelően rendkívül erős hónap volt az utazási irodák és a klasszikus online utazási portálok foglalásaiban. A 2023-as nyári szezon immár 44 százalékos eladási növekedést mutat az előző évhez képest, a lemaradás a pandémia előtti 2019-es nyárhoz képest tovább olvad. A 2022/23-as téli szezon már elérte a vírushelyzet előtti szint 85 százalékát.

A BAT-tanulmány szerint a korábbi évekhez képest elmozdulások történtek az utazási célpontokban, amelyeket koronavírus korlátozás jellemez. Továbbra is Németország a legnépszerűbb üdülőország – az utazni vágyók 28 százaléka a helyi partok és hegyek között szeretett volna nyaralni –, de a helyi utazási piac egyre veszít az értékéből. A tanulmány szerint ebből a mediterrán országok profitálnak, különösen Spanyolország és Olaszország, „amelyek már most is számos vendégre készülhetnek”. Ausztriának viszont vigyáznia kell, nehogy elveszítse a kapcsolatot a turistákkal. Általában nagy az érdeklődés a távoli egzotikus utazások iránt – amennyiben az megfizethető.

Az üdülési utazások fellendülése már tavaly is megmutatkozott. A felmérés szerint Németországban a lakosság 58 százaléka vett részt legalább ötnapos nyaraláson 2022-ben – a 2020-as és 2021-es koronaév 37, illetve 49 százaléka után. Átlagosan 13 napot töltöttek a németek is távol otthonuktól, közel két nappal tovább tartózkodott a nyaralóhelyen, mint az előző évben. Hasonlóan magas értéket legutóbb a 2000-es évek elején értek el. A hosszabb nyaralások iránti hajlam minden úti célon végigfutott. A belföldi üdülések átlagos tartózkodási ideje 8,6-ról 9,1 napra, a többi európai országban 12,8-ról 13,9 napra, a távoli úti céloknál, utazásoknál 19,3-ról 21 napra nőtt.

Ausztria egyre kevésbé népszerű

2022-ben a németországi lakosság mintegy 40 százaléka saját országában maradt nyaralni. Ez körülbelül tíz százalékponttal kevesebb, mint 2021-ben, de még mindig jelentősen több, mint körülbelül 10 vagy 20 évvel ezelőtt, 33 vagy 37 százalékkal. A legtöbben az ország északi vagy déli részét részesítették előnyben. „Több mint minden negyedik utazó nyilatkozott úgy, hogy az Északi-tengeren vagy a Balti-tenger partján töltötte vakációját, míg minden ötödik nyaraló Bajorországban töltötte az év legjobb időszakát” – áll a tanulmányban. A legnépszerűbb szövetségi államok Bajorország, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schleswig-Holstein, Alsó-Szászország és Baden-Württemberg voltak – bár csak Schleswig-Holstein tudta megőrizni látogatószámát.

Utazási tilalmak nélkül és lényegesen kevesebb Koronavírus-követelmény mellett a németek egyre többet utaztak más európai országokba. A tájékoztatás szerint különösen gyakran utaztak Spanyolországba (8,2 százalék), Olaszországba (6,5 százalék) és Törökországba (5,3 százalék). A 2022-es utazási szezon vesztese Ausztria lett. A vírushelyzet előtti 2019-es évhez (4,2 százalék), valamint a 2020-as és 2021-es járványos évhez (5,7 százalék, illetve 3,3 százalék) képest 2,8 százalékra csökkent az elmúlt évben az Alpesi Köztársaságba utazó német nyaralók aránya. „Először több német töltötte fő vakációját a Benelux-országokban (3,0 százalék), mint Ausztriában” – áll az elemzésben.

Lehet, hogy ennek ára lesz…

A távoli utazások visszatértek, miután a legtöbb koronavírus korlátozást feloldották. A tájékoztatás szerint a napra vágyók 13 százaléka döntött ilyen utazás mellett – ez a harmadik legmagasabb érték az újraegyesítés óta. A legnépszerűbb régiók Észak-Amerika, Észak-Afrika és a Távol-Kelet voltak.

A nyaralóknak is került valamibe a szabadsága: az elemzés szerint tavaly minden német állampolgár több mint 1350 eurót költött fő nyaralására – 250 euróval többet, mint 2021-ben, ami történelmi csúcs. Ennek oka a tartózkodási idő, de a napi költségek növekedése is, amely 2022-ben átlagosan 98 euróról 106 euróra emelkedett az előző évhez képest. „A turizmuselemzés történetében – azaz 39 év alatt – soha nem költöttek több pénzt utazásra, mint az elmúlt évben” – mondja az alapítvány tudományos igazgatója, Prof. Ulrich Reinhardt.

n-tv.de cikke nyomán
Image by Markus Distelrath from Pixabay