A legtöbb helyen megugrott az idegenforgalom; néhány úti cél kifejezetten nagy népszerűségnek örvend

A turizmus visszatért – bosszúval. A látogatók száma mindenhol felfelé ível, de egyes desztinációk kifejezetten jól teljesítettek. Tavaly az utazási kereskedelem utat talált a gyógyuláshoz. Az idei év lehet az az év, amikor a turisztikai adatok nagy valószínűséggel elhomályosítják a korábbi, járvány előtti csúcsokat.

2023 után három hónapja egyes desztinációk a látogatók számának rekorderről számolnak be, túlszárnyalva a korábbi utazási számokat – az olyan országokban, mint Thaiföld, akár 1500 százalékkal is megugrott a turisták száma.

A ma „bosszúutazásnak” nevezett jelenségnek köszönhetően – annak a jelenségnek, hogy az emberek utazásokat foglalnak és nyaralni mennek, hogy „bosszút álljanak” a világjárvány ellen – a turisták millióival igyekeznek pótolni az elvesztegetett időt. várva várt utazásra, vagy kényeztesse magát hosszú félelem és bizonytalanság után.

Ezek a legnépszerűbb úticélok, amelyeken az utazási számok nagy növekedést mutatnak:

Örményország

Örményország

Örményországot a Forbes 2023-ban a legnépszerűbb utazási célpontok közé sorolja, nem utolsósorban a Kaukázus-hegység és a Szevan-tó vonzereje, valamint számos történelmi építészeti kincs miatt, mint például a Garni-templom és a Haghpat-kolostor. amelyek közül az UNESCO Világörökség része. Azok számára, akik kedvelik a túrázást, az Örményországot átszelő Transcaucasian Trail 861 kilométeres (535 mérföld) hossza páratlan lehetőségeket kínál.

Az örmény turisztikai bizottság jelentése szerint az utóbbi időben a turisták száma nőtt: 2023 januárjában 159 475 külföldi turista látogatott Örményországba, ami 69 százalékkal több, mint 2022 januárjában 94 339 látogató.

Az ország jól ismert finom ételeiről is – mint például a „khash” sűrű leves, a „manti” sült galuska, és természetesen minden étkezéshez házi savanyúság. Örményország kulcsfontosságú célpont a hétvégi vándorok és az Egyesült Arab Emírségekből érkező látogatók számára.

Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségekben található Dubai az Euromonitor International által közzétett 2022-es 100 legjobb városi úticél indexben az első helyen áll regionálisan és a második helyen globálisan. A Dubaji Gazdasági és Turisztikai Minisztérium (DET) adatai szerint Dubaj 2022 januárja és decembere között 14,36 millió egyéjszakás látogatót fogadott, a legtöbb nemzetközi vendég pedig Indiából 1,8 millió volt.

A Travel Medium szerint Dubai a világ 5 leglátogatottabb városa közé tartozik. A város szobakészlete 2022-ben 16 százalékkal nőtt, és 2022 januárja és decembere között az átlagos foglaltság néhány ponttal elmaradt attól, hogy elérje a járvány előtti szintet. A DET szerint 2023 januárjában Dubai 1,47 millió éjszakai látogatót fogadott.

2023. január 18-án Dubait második egymást követő évben a Tripadvisor Travellers’ Choice Awards első számú úti céljává koronázták meg, ezzel megszilárdítva pozícióját a világ kedvenc turisztikai célpontjaként. A díj megerősíti a nemrégiben elindított Dubai Economic Agenda D33-at, hogy megszilárdítsa az emírségek státuszát a világ három legjobb turisztikai és üzleti célpontja között.

Grúzia

Grúzia

022-ben a beutazó idegenforgalom száma Grúziában már elérte a járvány előtti szintet. A számok pedig várhatóan növekedni fognak, köszönhetően a tbiliszi kormány fokozott turisztikai támogatásának.

023. március 7-9. között Grúzia lesz a hivatalos vendégország a világ legnagyobb turisztikai szakkiállításán, az ITB-n Berlinben, Németországban. Az esemény segít Grúziának a turizmus további népszerűsítésében, beleértve az idegenforgalmi szektorba történő befektetést is. Georgia népszerű úti cél az Egyesült Arab Emírségekből érkező turisták körében.

Hong Kong

Hong Kong
Kilátás Hong Kongra. A Reuters jelentése szerint a januári turisták száma 70-szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben a decemberi 16-szoros növekedéssel.

2023. március 1-től már nincs szükség maszkra sem beltéren, sem kültéren, így a tömegközlekedési eszközökön sem. A Reuters jelentése szerint a januári turisták száma még az utazási korlátozások teljes enyhítése előtt is 70-szeresére nőtt az előző év azonos időszakához képest, szemben a decemberi 16-szoros növekedéssel.

Az ékszer- és óraeladások szintén 23,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, szemben a decemberi 4,9 százalékos eséssel. A kormány pedig a látogatók számának fellendülését látja a kiskereskedelem támogatása érdekében. A januári kiskereskedelmi forgalom értéke 7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a 4,61 milliárd dollárt. A járványügyi mandátumok teljes enyhítésével a különleges közigazgatási régió várhatóan továbbra is jelentős előrelépést fog elérni a látogatók számában.

Thaiföld, Délkelet-Ázsia

Thaiföld, Délkelet-Ázsia

Részben a forgalmas utazási szezon és Kína újranyitása miatt csak januárban 2,14 millió külföldi utazó érkezett Thaiföldre. A thaiföldi turisztikai és sportminisztérium február 28-án kiadott információi szerint januárban több mint 1500 százalékkal nőtt az érkezések száma a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Délkelet-Ázsia többi része Thaiföldet tükrözi. Kína újranyitása továbbra is segíti az ASEAN-t. Az egyik eredmény: Ázsia turisztikai és fogyasztói részvényei megemelkedtek a várakozásoknak megfelelően, hogy a járványhoz kapcsolódó korlátozások feloldásával több kínai utazhat – írja a Bloomberg.

Egy másik eredmény: A szállodai árak „minden idők csúcsán” vannak – mondta Alan Watts, a Hilton ázsiai és csendes-óceáni elnöke a CNBC-nek. Az árakat az utazási igény növeli, amely olyan, mint „lakoma… az éhínség ellensúlyozására” – mondta a járványra utalva.

Az átlagos napidíjak 8%-kal nőttek 2022 negyedik negyedévében a Hilton esetében 2019 azonos időszakához képest. Hasonlóan, a Marriott és az IHG 13%-kal, míg a Hyatt 14%-kal emelte az árakat.

Szaud-Arábia

Szaud-Arábia
A részleges képen egy ősi nabateus faragott sír látható al-Hijr (Hegra) régészeti lelőhelyén, az északnyugati szaúdi al-Ula város közelében, 2022. január 31-én. – A Krisztus előtti első századra nyúlik vissza, a régészeti lelőhely, amely most nyitva áll a turisták előtt, 111 sírt foglal magában, amelyek többsége díszített homlokzattal, barlangrajzokkal és még néhány pre-nabateus felirattal is büszkélkedhet.

Szaúd-Arábia 2023-ban 25 millió külföldi turistát kíván fogadni a királyság gazdaságának diverzifikálására és a turizmus támogatására tett erőfeszítések részeként. Az országban tavaly 16,5 millió turista látogatott el – mondta Ahmad Al Khatib szaúdi idegenforgalmi miniszter, hozzátéve, hogy a királyság várhatóan a világ 17. helyét foglalja el a turisztikai vonzerő tekintetében, ami 94 százalékos növekedés a járvány előtti időszakhoz képest.

A teljes turisztikai kiadások tavaly 185 milliárd SR-t tettek ki, ami 93 százalékos ugrás 2021-hez képest – tette hozzá az illetékes. A királyság már túllépte a 2019-es adatokat, és a 20-as (G20-as) országcsoport rekordszámait regisztráló vezető ország lett. A G20, a világ legnagyobb gazdaságainak fóruma, 19 országból és az Európai Unióból áll.

Spanyolország

Spanyolország
Az emberek élvezik a napot a Magaluf strandon Calviában, a spanyol Mallorca szigetén, ezen a fényképen.

Az ázsiai utazások számottevő növekedését az Európába irányuló utazások ugyanilyen meredek növekedése párosul, amely módosította utazási szabályait.

Idén januárban például összesen 4,1 millió nemzetközi turista érkezett Spanyolországba, ami 65,8 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INE) a héten közzétett adataiból, számolt be a a SchengenVisaInfo.com.

2022-ben 71,6 millió külföldi turista látogatott Spanyolországba, ami 130%-kal több, mint 2021-ben, de még mindig 14%-kal kevesebb, mint a Covid előtti 2019-ben. 2023 januárjában azonban Spanyolországnak több külföldi turista volt januárban, mint három évvel korábban – közvetlenül azelőtt. a járvány.

Főleg a Baleár-szigetek, Mallorca, Ibiza és Menorca, a korábbi nagy ütősök, tértek vissza, és egész évben süt a Földközi-tenger. A Kanári-szigetek – Tenerife, valamint a kevésbé ismert La Gomera és La Palma – szintén azt tapasztalta, hogy turisztikai iparuk visszanyerte lendületét. A napsütést keresők a szárazföldi tengerparti célpontokhoz is eljutnak, mint például Costa de la Luz és Katalónia.

Kenya

A „masai” alfaj zsiráfja a síkságon táplálkozik az Ol Kinyei természetvédelmi területen, Maasai Mara-ban, Kenyában, Narok megyében.
A „masai” alfaj zsiráfja a síkságon táplálkozik az Ol Kinyei természetvédelmi területen, Maasai Mara-ban, Kenyában, Narok megyében.

Az állami tulajdonú Turisztikai Kutatóintézet (TRI) adatai szerint Kenya turizmusból származó bevétele 2022-ben 2,13 milliárd dollárra nőtt, szemben a 2021-es 1,16 milliárd dollárral. Az országba érkező turisták száma 2022-ben 1,48 millió volt, ami 70,45 százalékos ugrás a 2021-es 870 465-höz képest. A számok tartós előrehaladást mutatnak a járvány előtti turisták száma felé.

A turizmus Kenya egyik vezető dollárkeresője. Az Egyesült Államok volt a vezető külföldi turista forrása 209 360-zal, amelyet szorosan követett Uganda, Nagy-Britannia és Tanzánia. Februárban, három évnyi pandémiás megfékezés után, Nairobi turisztikai tisztviselői fogadták az első 40 fős kínai turistát a Southern Airlines Kantonból induló járatán.

Mexikó

Mexikó
Kilátás a tengerpartra, Cancunban, Mexikóban.

Miközben az utazók, különösen a szomszédos Egyesült Államokból és Kanadából, kihasználják a világjárvány óta eltelt első „normális” tavaszi szünetet, a mexikói Los Cabost a „következő Cancunnak” tartják.

2022-ben 13 millió amerikai turista kereste fel a szomszédos országot. Idén a számok várhatóan még magasabbak lesznek. A fényűző üdülőhelyeiről híres Cancuntól eltérően ez a „The Capes” ikercélpont – amely magában foglalja Cabo San Lucast és San Jose del Cabót is – az utazók körében előtérbe került, mint egy sokkal nyugodtabb alternatíva, amelyet még nem lepnek el a hordák. látogatók.

A Balkán

Balkán
A Neretva folyó kanyargós a régi UNESCO-listán, mostari hídon Bosznia-Hercegovinában.

Moldovából, Romániából, Montenegróból, Szerbiából, Horvátországból, Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Koszovóból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából és Albániából érkező turisztikai szolgáltatók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy növeljék részesedésüket a járvány utáni turisztikai piacon.

A Balkán kétségtelenül Európa egyik utolsó egyedi úti célja – mivel egyre többen szeretnék ellátogatni a régióba a kulturális sokszínűség, a természeti szépségek, a strandok és a síelés miatt.

Ezenkívül a régió kiváló ár-érték arányt biztosít, különösen az EU-n kívüli országok számára, ahol Albánia az egyik legígéretesebb helyszín. Albánia biztató eredményeket kínál a virágzó turisztikai vállalkozás fejlesztésében.

Albánia erős mutatói a hatalmas turisztikai ugrásnak, a Conde Nast utazási magazinban 2022-ben majdnem kétszer annyi foglalást regisztráltak, mint 2019 azonos időszakában.

A Balkánon általában a legtöbben még nem fedezték fel, de a járatok és a turisztikai infrastruktúra kiépült, így kevesebb a tömeg.

Ezenkívül Görögország és Albánia együttműködési paktumot írt alá a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, különösen az idegenforgalmi ágazatban. Mindkét ország ígéretet tett úti céljának népszerűsítésére és a látogatók számának növelésére.

Svájc

Svájc
A svájci hatóságok 2023-at a szabadtéri tevékenységek, például a kerékpározás, a túrázás és a hegymászás évének hirdették meg a női közönség számára.

A Gamblino.com oldalon megjelent jelentés szerint Svájcot Európa legbiztonságosabb országának választották. A tanulmány kilenc változót használt a desztináció biztonságához: az emberölések, támadások és közúti halálesetek számát, a természeti katasztrófák kockázatát és a globális békeindexet.

A SchengenVisaInfo.com szerint a Gamblino.com felmérése minden országnak tíz kulcsfontosságú jellemzőt adott. Sőt, a 100% Women Initiative of Switzerland Tourism – immár harmadik éve – célja, hogy több lehetőséget biztosítson a nők számára a szabadtéri helyeken.

A svájci hatóságok 2023-at a szabadtéri tevékenységek, például a kerékpározás, a túrázás és a hegymászás évének hirdették meg a női közönség számára. Február 25-én a Xinhua arról számolt be, hogy Kína már 20 országba, köztük Magyarországra és Svájcba is újraindította a turisták csoportos kiutazását.

Maldív-szigetek

Maldív-szigetek
Kilátás a Maldív-szigetek Centara le Grand szigetére.

Idén eddig 25,3%-kal nőtt a Maldív-szigetekre látogató turisták száma az előző év azonos időszakához képest. Az Idegenforgalmi Minisztérium adatai szerint 2023. március 4-én 375 283 turista szállt le a Maldív-szigeteken. Ez 75 790 fős növekedést jelent ahhoz a 299 493 turistához képest, akik az előző év azonos időszakában látogatták meg a Maldív-szigeteket.

A hivatalos turisztikai adatok azt is mutatják, hogy januárban 172 499, februárban 177 914 turista kereste fel a Maldív-szigeteket. Márciusban eddig 24 870-en keresték fel a szigetcsoportot, amely tiszta smaragd vizéről, gyönyörű, ameddig a szem ellát strandjairól és a víz feletti luxus bungalókról ismert.