Itt már áprilisban is kellemes és meleg van.

Hamburg már megérkezett a húsvéti szünetre, más szövetségi államok már az áprilisi ünnepek előtt állnak. Mely úti célok a legnépszerűbbek húsvétkor? És hol van már most is szép és meleg?

Nyáron Németországban hagyományosan a Földközi-tengerre utaznak az emberek. A Német Utazási Szövetség szerint tavaly Spanyolország volt a legnépszerűbb nyaralási célpont a németek körében, majd Olaszország és Törökország következik. Hogyan fog ez kinézni 2023 áprilisában?

Egyiptom és a Kanári-szigetek különösen népszerűek

A Német Utazási Szövetség szerint áprilisban sok német szeretne napfényes úti célokra utazni, és ezért hosszabb repülőjáratokat is igénybe vesz: a legtöbb utazásszervezői utazáson részt vevő nyaraló Egyiptomba, a Kanári-szigetekre és Törökországba repül, majd a Baleár-szigetek, a Maldív-szigetek, Görögország és az Egyesült Arab Emírségek következnek. Thaiföld, Portugália és a Dominikai Köztársaság is nagyon népszerű.

A Tui Deutschland vezetője, Stefan Baumert szerint az all inclusive üdülések is divatosak. Jelenleg állítólag minden második vendég ezt választja.

Az olyan úti célok esetében, mint Törökország vagy Egyiptom, ahol hagyományosan sok szálloda kínál all inclusive-t, az arány akár 80-90 százalék is lehet.
Stefan Baumert, a Tui Németország vezetője

Üdülőhely Törökország

Törökországban tölteni a húsvétot – ez sok német körében népszerű. De lehetséges ez egyáltalán a délkelet-törökországi súlyos földrengések után? A Külügyminisztérium szerint mindig fennáll az utórengések veszélye. Különösen Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye és Şanliurfa tartományok érintettek.

Adana tartomány legnépszerűbb úti céljai közé tartozik például Karatas vagy Çukurova városa. Ugyanakkor könnyen el lehet utazni a török Riviérára, a török Égei-tengerre, Isztambulba vagy Antalyába.

Ha azonban isztambuli vagy izmiri leszállással szeretne repülni, akkor késésekre kell számítani. A nagyobb repülőtereken elsőbbséget élveznek a speciális és a szállító járatok, hogy a földrengés áldozatainak gyors segítséget tudjanak nyújtani – írja a Focus Online.

Nyárközépi hőmérséklet a Földközi-tengeren

Spanyolország egyes részein jelenleg magas, 27 fok feletti nyári hőmérsékletet mérnek, így itt akár pólóban is lehet tojást festeni és napozni. Áprilisban azonban még túl friss az idő a fürdőzéshez a Földközi-tengeren. Mallorca strandjain a víz mindössze 15 fok körüli – a kék ajkak elkerülhetetlenek, még a déli hőségben is.

A Földközi-tenger keleti részén valamivel melegebb van, ott a víz hőmérséklete akár 18 fok is lehet. Krétán 20 fokos maximális hőmérsékletre és napi több mint hét órányi napsütésre számíthatunk. Cipruson vagy Máltán szintén kellemesen enyhe az idő ebben az évszakban, ideális a túrázás és a hegyi kerékpározás kedvelőinek.

Tengerparti nyaralás áprilisban

Aki áprilisban forró tengerparti nyaralásra vágyik, annak továbbra is távolabbi úti célokat kell keresnie: Az Atlanti-óceánon a Kanári-szigetek közelében már 20 fok körüli a vízhőmérséklet, a kinti hőmérséklet pedig még 25 fok fölé is emelkedik.

A Vörös-tengeren fekvő népszerű egyiptomi úti cél, Hurghada sok napsütéssel, 25 fok körüli hőmérsékletekkel és szintén 20 fok feletti vízhőmérséklettel hívogat. Aki kicsit melegebb vízre vágyik, annak a Dominikai Köztársaság vagy a Maldív-szigetek jó választás, 25 fok feletti vízhőmérséklettel.

Klímabarát városlátogatások

Mivel a húsvéti ünnepek jó alkalom egy hosszú hétvége eltöltésére anélkül, hogy szabadságot kellene kivenni, a városlátogatások is népszerűek ilyenkor. Sok szép város vonattal vagy távolsági busszal is megközelíthető, így az utazás sokkal klímabarátabbá válik.

Átszállás nélkül eljuthatunk vonattal Prágába, és nagypéntek délután mézeskalácsot ehetünk a Moldva partján. Ahhoz azonban még mindig túl hideg van, hogy kint üljünk.

Állítólag kicsit melegebb van Bécsben, ahová Budapestről három óra alatt, szintén átszállás nélkül lehet eljutni. Aki egy hosszú hétvégét szeretne Párizsban tölteni, ahol állítólag 20 fok körül lesz a hőmérséklet, annak több óra vonatozást kell terveznie, és körülbelül 300 euróval kell számolnia az útért.