Görögországban Krétát a Földközi-tenger legnaposabb szigeteként tartják számon Ciprus mellett. Ezt az évi 300 napsütéses nap biztosítja. Minden információ az időjárásról, a víz hőmérsékletéről és az ideális utazási időről.

Kréta egyenlő arányban nagy és csodálatos. Legnagyobb szigete Görögország egyben a legdélibb, és 8261 négyzetkilométerével az ötödik legnagyobb sziget a Földközi-tengerben Szicília, Szardínia, Ciprus és Korzika után.

Ezért Krétán a nyaraláskor minden lehetséges : úszás és napozás éppúgy, mint túrázás vagy kerékpározás. A sziget változatos tájáról ismert, a finom homokos strandoktól a zöld hegyekig.

Éghajlat Krétán

Krétán egységes mediterrán éghajlat uralkodik. A nyár forró és száraz, különösen Kréta déli partján, a Líbiai-tenger partján. A telek enyhék. A hegyekben gyakran esik a hó, az alacsonyabban fekvő területeken pedig az eső. Ez az éghajlat teszi Krétát a mediterrán térség egyik legzöldebb területévé. A nyárról a télre való átmenet meglehetősen rövid. Jó tudni: Mivel Kréta hegyvidéki sziget, az időjárás viszonylag gyorsan változhat, és gyakran fúj a szél.

Hőmérséklet Krétán

Krétán egy hosszú szezon van, amely március közepén kezdődik. Aztán virágozni kezd a sziget természete, és már 20 fok körül van a hőmérséklet. Júniustól lehet úszni, délkeleten valamivel korábban. A nyári hónapokban az utazási főszezonban a 30 fokot is megroppanthatja a hőmérséklet, nem ritka a 35 Celsius-fok sem. A szezon októberben és novemberben ér véget, akkor is úgy 20 fok körül van a hőmérséklet. Krétán augusztusban 28 fok az átlaghőmérséklet, januárban 14 fok a legalacsonyabb.

Hol van a legmelegebb Krétán?

Mivel Kréta a legnagyobb görög sziget, az időjárási viszonyok is eltérőek. Kréta közelebb van Afrikához, mint Athén, így az Afrika felé néző délkeleti oldalon nyáron nagyon meleg lehet. Általában a kelet melegebbnek és szárazabbnak tekinthető, mint a nyugati rész. Lerapetra és Mirtos környékén a legmelegebb az éghajlat. Mindig körülbelül egy-két fokkal több, mint a sziget más vidékein.

Napsütéses órák Krétán

Görögország legdélibb szigeteként Kréta Ciprus után a Földközi-tenger legnaposabb szigete. Évente átlagosan 300 napsütéses nap várja az itt nyaralókat. A napsütéses órák száma nyáron napi tizenkét órára nő, télen pedig csak négy-öt órára.

A víz hőmérséklete Krétán

A maximális vízhőmérséklet Krétán 25 Celsius-fok, egész évben soha nem süllyed 17 fok alá a hőmérséklet. Júniusban, júliusban, augusztusban, szeptemberben és októberben mindig minimum 20 fokos hőmérsékleten lehet úszni.

Mikor érdemes Krétán nyaralni?

Krétán a főszezon júliustól szeptemberig tart. Ekkor van a legtöbb járat és a legtöbb nyaralási csomag is. A nyári hónapokban azonban sok a nyaraló a szigeten, tehát tömeg van. Ezért a legjobb és a legkényelmesebb utazási idő Krétára a nyár vége vagy a kora ősz. Szeptember közepétől ugyanis alábbhagy a főszezoni nyüzsgés. Egy másik alternatíva június első fele, mielőtt a legtöbb turista megérkezik (rögtön ahogy vége van az iskolának). Ha valóban el akarja kerülni a turisták tömegét, átválthat a tavaszi márciusra, áprilisra és májusra, vagy az őszi októberre és novemberre is.

reisereporter.de cikke nyomán