Kazahsztán egy rejtett gyöngyszem, amely arra vár, hogy a kíváncsi utazók felfedezzék. Ez a hatalmas és sokszínű közép-ázsiai ország gazdag kulturális örökséggel, természeti csodákkal és páratlan élményekkel büszkélkedhet. Tagadhatatlan varázsa ellenére Kazahsztánnak még mindig hírnevet kell szereznie, mint az egyik legnépszerűbb úti cél. Az ország jelentős utazási potenciállal rendelkezik, de politikai kihívásokkal is szembe kell néznie, amelyek megoldásokat igényelnek, hogy felszabadítsák vonzerejét a világ számára.

A Világgazdasági Fórum (WEF) legfrissebb utazási és turizmusfejlesztési mutatója szerint Kazahsztán a 66. helyen áll a 117 ország közül. Míg az elmúlt néhány évben az országban nőtt a turisták száma, 2019-ben 10,7 millió látogató volt, a járvány jelentősen, 2020-ban mindössze 3,5 millióra csökkentette a látogatók számát. 2022 szeptemberére azonban ez a szám 8,3 millióra ugrott vissza.

A kazahsztáni utazási ágazat számos politikai kihívással szembesült, amelyek az évek során akadályozták növekedését. Az egyik jelentős probléma az ország korlátozott nemzetközi marketingtevékenysége, amely nem éri el a benne rejlő lehetőségeket. Kazahsztánnak szilárd globális marketingkampányra van szüksége ahhoz, hogy világszerte elérje a turistákat.

A turisták vonzásának másik akadálya a bonyolult vízumkövetelmények, amelyek megnehezítik a folyamatot. A vízumkiadási eljárás egyszerűsítése és ésszerűsítése elengedhetetlen a látogatások ösztönzéséhez.

Noha jelentős előrelépés történt az infrastruktúra terén, még mindig van mit javítani, különösen a közlekedés, a szállás és a szolgáltatások terén, különösen a kevésbé látogatott régiókban. Ezen aggodalmak kezelése és az általános látogatói élmény javítása Kazahsztánt a turisztikailag legfontosabb célponttá teszi.

Átfogó stratégiát kell végrehajtani az iparágban rejlő lehetőségek kiaknázásához. E cél elérése érdekében konkrét intézkedéseket lehet tenni.

Aktív nemzetközi marketing

Kazahsztánnak átfogó globális marketingkampányokba kell befektetnie, amelyek bemutatják természeti szépségét, gazdag kultúráját és történelmi helyszíneit. Ez magában foglalhatja az utazási irodákkal, légitársaságokkal és befolyásolókkal való együttműködést a globális ismertség növelése érdekében. A kormányzati szervek az utazási befolyásolókkal együttműködve dokumentálhatják országszerte tett utazásaikat, kiemelve a változatos tájakat, a helyi konyhát és az egyedi kulturális élményeket. Emellett a kormány nemzetközi médiautakat is szervezhet Kazahsztán idegenforgalmi ágazatának népszerűsítésére.

Egyszerűsített vízumfolyamatok

Kazahsztán egyszerűsítheti a vízumkezelési eljárásokat, vízummentességet vagy vízummentes beutazást kínálhat, valamint kiterjesztheti az e-vízumra vonatkozó lehetőségeket, hogy az országot elérhetőbbé tegye a turisták számára. A kormány tanulhat más országoktól, például Indiától és Türkiye-től, amelyek sikeresen bevezették az elektronikus vízumrendszereket, ésszerűsítve ezzel a jelentkezési folyamatot. Ezenkívül Kazahsztán vízummentességi megállapodásokat köthet olyan országokkal, amelyek potenciális turisztikai piacok.

Infrastrukturális beruházás

A közlekedési hálózatokba, szállodákba és turisztikai létesítményekbe való befektetés elengedhetetlen ahhoz, hogy a látogatók kényelmes és emlékezetes élményben részesüljenek. Kazahsztán ösztönözheti a magánbefektetéseket a turizmussal kapcsolatos infrastruktúrába azáltal, hogy adókedvezményeket és egyéb pénzügyi ösztönzőket kínál a befektetőknek. A kormány magánbefektetőkkel is együttműködhet új turisztikai célpontok és attrakciók fejlesztésében.

Fenntartható fejlődés

Kazahsztán támogathatja a fenntartható turisztikai gyakorlatokat, például a környezetbarát szálláshelyeket és a felelős utazásszervezőket, hogy segítsen megőrizni érintetlen természeti tájait és kulturális örökségét. A tanúsítási programon keresztül a kormány iránymutatásokat és tanúsítványokat hozhat létre. A kormány emellett fenntartható gyakorlatokra oktathatja a turistákat, és felelősségteljes utaztatásra ösztönözheti őket.

Kulturális csereprogramok

Kazahsztán elősegítheti a kulturális csereprogramokat annak érdekében, hogy elősegítse különböző etnikai csoportjainak, hagyományainak és történelmének mélyebb megértését. A helyi közösségek turizmusban való részvételének ösztönzése autentikusabb élményt teremthet az utazók számára. A kormány kulturális szervezetekkel együttműködve fesztiválokat, workshopokat és kiállításokat szervez, amelyek bemutatják Kazahsztán kulturális örökségét. A kulturális csereprogramokat támogató utazásszervezőket is ösztönözni kell.

Regionális együttműködés

Kazahsztán partneri kapcsolatokat létesíthet a szomszédos országokkal, hogy elősegítse a többcélú utazást Közép-Ázsiában. Ez kiterjedtebb útvonalakhoz és az egész régió turizmusának növekedéséhez vezethet. Kazahsztán együttműködhet a szomszédos országokkal – a Kirgiz Köztársasággal és Üzbegisztánnal – közös túracsomagok létrehozásában, amelyek lehetővé teszik az utazók számára a Selyemút régió felfedezését. A tisztviselők a szomszédos országokkal is együttműködhetnek a határokon átnyúló infrastruktúra fejlesztésében és az országok közötti közlekedési hálózat javításában.

Kazahsztán

Kazahsztán sok mindent kínál a kalandoroknak, a természet szerelmeseinek és a kultúra szerelmeseinek. Megfelelő tervezéssel és befektetéssel az ország a legnépszerűbb utazási célponttá válhat. Ahogy a turizmus fokozatosan visszatér a járvány után, Kazahsztán bemutathatja lélegzetelállító tájait, élénk kulturális hagyományait és vendégszerető helyi lakosait. Ez egy nagyszerű lehetőség Kazahsztán számára, hogy kihasználja utazási ágazatát, és új korszakot hozzon létre ezen a területen.

Az AstanaTimes cikke alapján