Szeretne egy autós kirándulást beiktatni, amikor nyaralását tervezi? Íme három útvonal egy rövid autós vakációhoz – Németországból Olaszországon.

Nem kell mindig a 66-os úton való utazásnak lennie USA-ban , a túra az olasz hegy körül. Főleg nem, ha korlátozott az utazási idő. De még hegyi vagy tengerparti nyaraláson is jut idő egy kis autós kirándulásra. És ez természetesen megéri. Amennyiben a megfelelő útvonalat választja, rövidtávon is hosszan tartó emlékeket gyűjthet.

Atlanterhavsvegen (Norvégia)

Útvonal hossza : 8,3 kilométer
Ideális jármű : nyáron kabrió, télen kombi és általában elektromos autó.
Autós kirándulás Norvégia

Aki látta a legutóbbi James Bond-filmet, a „Nincs idő meghalni”-t, annak még mindig észben kell lennie: a Bond-t alakító színész Daniel Craig és a Spectre csatlósai közötti üldözéssel az Atlanti-óceáni út végre utat talált a sok autó vágyakozó listáján.

Norvégiában a Trollstigentől az Aurlandsfjelletig tucatnyi álomút húzódik fjordok és vízesések között, nem is beszélve a látványosan megvilágított alagutakról. De sehol sem nagyobb a kilométerenkénti áá és óó sűrűsége, mint az Atlanti-óceáni úton. A 64-es országút részeként hat szigetet köt össze Molde és Kristiansund tengerparti városai között, kevesebb mint tíz kilométeres távolságban.

Az út kalandos hidakon himbálózik, amelyek némelyike ​​meredeken emelkedik az égbe, és vad szögben kanyarog. És még ha az út az átjárón szigorúan véve csak negyed órát vesz igénybe, legalább fél napot kell rá tervezni. Mert számos gyalogösvény és információs tábla található az út mentén, és mert az útvonal széltől és időjárástól, de főleg az árapálytól függően teljesen más benyomást kelt.

Stelvio Pass (Olaszország)

Autós kirándulás Olaszország
Útvonal hossza : kb 50 km
Ideális jármű : Sportautó, lehetőleg nyitott.

Sok alpesi hágó van, és a legtöbb kemény kanyarokkal teli. De aligha van másnak olyan magas a pulzusa, mint aki azon az úton autózik amit az olaszok Stelviónak hívnak, mely egy hegygerinc, amelyet a dél-tiroli Stilfser Joch közelében találunk. Mintha 2757 méteres lenne, ami a Col de l’Iseran után a második legmagasabb útkereszteződés Franciaországban. Az Alpok – nem elég impozáns – egyrészt Bormio, másrészt Prad be- és kijáratai egy végtelen, keskeny kanyarulat. Az út mellett gyakran több száz méterrel lefelé meredek szakadék vezet a völgybe.

A Strada Statale 38 dello Stelvio ezen a szakaszán hallhatja a teljesítmény és a motorerő csábítását, és mindig kísértést érez, hogy kihúzassa az autót, gyorsabban vezessen, később fékezzen, és még szorosabban levágja a kanyarokat. De mivel az út aligha bocsát meg egy hibát, jobb lassan haladni, és inkább a panorámát élvezni – már amennyire vezetés közben megtehetjük. Ha pedig igazán itt szeretne sportolni, az a legjobb, ha visz magával biciklit. Megfelelő kondíció és önkínzási hajlandóság biztosított.

Nürburgring Nordschleife (Németország)

Autós kirándulás - Nürburgring
Útvonal hossza : 20,8 kilométer
Ideális jármű : bármi ami nagyon gyors.

Ha át akarsz jutni a poklon, ördögien jó sofőrnek kell lenned. Ez nemcsak a versenyzőkre vonatkozik, hanem a lóerő turistákra is, akik a nürburgringi Nordschleif-t szeretnének körbejárni. Majdnem 100 évvel ezelőtt verseny- és tesztpálya amelyet űgy aszfaltoztak, mint egy hullámvasút az Eifelben. Az angol autóversenyző, Jackie Stewart adta a becenevét: „Zöld Pokol”.

A 33 bal és 40 jobb oldali kanyarból álló pálya legendává vált, és olyan szakaszai, mint a Brünnchen, a Karussell vagy az Adenauer Forst, Donnerhallhoz hasonló hírnévnek örvendenek. Az üzemeltetők ápolják és fenntartják ezt a hírnevet – és hagyják, hogy az egész világ részt vegyen. Ahol egyébként csak szakemberek vagy vezetőképző tanfolyamok résztvevői léphetnek be a versenypályára, a Nordschleife az év több napján mindenki számára nyitva áll. Amíg van jogosítványod, és az autó regisztrálva van, nyomhatod neki, és versenyzőnek képzelheted magad Hátránya: újra és újra megtörténnek balesetek. Ezért az egészséges szintű önkontroll vezetés közben több mint ajánlatos.

augsburger-allgemeine.de cikke nyomán
Fényképek: from Pixabay