Sok nyaraló, aki a hideg évszakban Skandináviába kerül, teljesen el van ragadtatva élményeitől. Igen, hideg van, inkább a szárazföldön, mint a tengerparton, de garantáltan nem fogsz turisták tömegével találkozni.

Kék sarkvidéki éjszakák

Európa távoli északi részén télen kevés a fény. De ennek megvan a maga varázslata. A sarkvidéki éjszaka alkonya mindent kék fényben fürd. Még azokon a szélességi fokokon is, ahol a nap néhány órára a horizont fölé emelkedik, a fény önmagában élmény.
A sarkvidéki tél fő attrakciója természetesen az északi fény. Tromsøt az északi fény fővárosának tartják. Az észak-norvégiai város könnyen megközelíthető repülővel. Ha nem siet, utazzon stílusosan a Hurtigruten gőzösön.

Jégszállodák és hajóutak

A jégszállodák mára a skandináv tél szerves részévé váltak. A teljes egészében jégből és hóból épült vendégek takarókba és hálózsákokba burkolózva alszanak melegen. Bár a szobákban melegebb van, mint kint, a hőmérséklet még mindig nulla alatt van. A szálloda bárjában néhány pohár még jégből készült. Igazán fagyos élmény!
Egy Hurtigruten hajó kabinjában azonban sokkal melegebb van. Természetesen télen is üzemelnek a bélések. Napközben a téli tájhoz igazodó parti kirándulásokat kínálnak. A kutyaszános vagy motoros szános túrák mindenképpen megérnek egy téli kirándulást. A Hurtigruten körutazások ideálisak azok számára, akik még nem telnek Norvégiában, mivel a tengerparton nincs olyan hideg, mint a szárazföldön.

Aktív a sportban

Ha télen érkezel Norvégiába, biztosan nem azért csinálod, hogy a napokat egy szállodai szobában töltsd. A téli sportok kulturális értéket képviselnek Norvégiában, és a hegyeknek köszönhetően nem csak sífutópályák, hanem lesiklópályák is találhatók a síelők és snowboardosok számára. A tapasztalt síelők legújabb izgalma a sísárkányozás. A sárkányszörfözéshez hasonlóan egy kaszkadőr sárkány húz, csak havon. Sok alpesi síközponttal ellentétben Norvégiában még mindig garantáltan esik a hó, és az ország északi részén a síszezon csaknem hat hónapig tart.

A kutyaszánozás népszerű turisztikai tevékenység. Norvégia havas hegyei és erdői lovasszánon, motoros szánon vagy hótalpason is felfedezhetők. Kisebb túrákat és egynapos túrákat kínálnak a számi rénszarvascsordákhoz.

Fotó: © JFL Photography – Fotolia.com

Síelés Norvégiában télen

A cikk eredeti nyelven itt érhető el: https://www.reiseguide.de/norwegen-im-winter-erleben/