Törökország nemcsak elsöprően gyönyörű, városai és tájai is hihetetlenül változatosak , de különféle úti célokat kínálnak a nyaralóknak.

Ölüdeniz strandjaitól és a mediterrán tengerparti üdülőhelyektől a nyugati és déli partok mentén húzódó római romokig, Isztambul kupolája és minaretje megtöltötte Isztambul látképét és a Fekete-tenger keleti részének ködös hegyeit.

A sok csodálatos úti célnak köszönhetően az első tíz helyezett Törökország nagyszerű turisztikai látványosságait mutatjuk be. Tehát tekintse át az úti célok listáját egy nagyszerű törökországi nyaralás kezdetéhez.

Aspendos Színház

Aspendos Színház

Aspendos az ókor egyik legjobban megőrzött ókori színházával büszkélkedhet. Az aspendosi színház i.sz. 155-ben épült, Marcus Aurelius római császár uralkodása alatt, és 15 000 és 20 000 néző befogadására alkalmas. Mivel a színpadot később a szeldzsuk időkben karavánszerájként (út menti fogadó) használták, folyamatosan javították és karbantartották. Így az Aspendos Színház a mai napig fennmaradt anélkül, hogy eredeti látványosságából szinte semmit sem veszített.

Patara strand

Patara strand

A 14 kilométeres (9 mérföldes) Patara a Földközi-tenger egyik leghosszabb homokos strandja. A strand mögött csak az ókori líciai és római romok és elsöprő dűnék állnak, épületek nem láthatók, kivéve egy kis kávézót. A Patara Beach egyben a veszélyeztetett loggerhead teknős költőhelye is. A közeli Patara faluban született Szent Miklós, a 4. századi bizánci püspök, aki később Mikulásként vált legendává.

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale, jelentése törökül „pamutvár”, egy irreális táj Nyugat-Törökországban, híres fehér teraszairól. A teraszok travertinből, a melegforrásokból származó, igen magas ásványianyag-tartalmú víz által rakott üledékes kőzetből készülnek. Az emberek évezredek óta fürödtek a medencéiben. Az ókori görög várost, Hierapolist Pergamon királyai építették a forró források tetejére. A helyszínen megtekinthetők a fürdő romjai, a templomok és más görög műemlékek.

Bodrum vára

Bodrum vára

A délnyugat-törökországi Bodrum városában található Bodrum várat a keresztesek építették a 15. században Szent Péter váraként. Ez a világ egyik legjobban megőrzött középkori műemléke. A kastély ma múzeumként működik, amelynek középpontjában a Vízalatti Régészeti Múzeum áll. Bodrum belső kikötőjére néz, amely tele van több millió dollár értékű vitorlásokkal.

Nemrut hegy

Nemrut hegy

A Nemrut egy 2134 méter (7001 láb) magas hegy Törökország délkeleti részén, Adıyaman városa közelében. Kr.e. 62-ben I. Antiochus Theos, Commagene király sírszentélyt épített, amelyet hatalmas szobrai, két oroszlán, két sas és különféle görög és perzsa istenek szegélyeztek a hegy tetejére. Építésük óta a fejek ledőltek a testekről, és szétszórva hevertek a helyszínen. A Nemrut-hegy csúcsáról nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyekre. A fő attrakció az, hogy a keleti teraszról nézzük a napfelkeltét, amely gyönyörű narancssárga árnyalatot ad a test nélküli fejeknek, és tovább fokozza a hely titokzatosságát.

Oludeniz

Oludeniz

Ölüdeniz egy üdülőhely a Földközi-tenger délnyugati partján. Ölüdeniz torkolatánál, a világhírű kék ​​lagúnán található egy félreeső homokos öböl. Ez a strand a türkiz árnyalatairól híres, és továbbra is az egyik legtöbbet fényképezett strand a Földközi-tengeren. Ölüdeniz egyedülálló panoráma miatt a világ egyik legjobb siklóernyős helyének számít.

Kék mecset

Kék mecset

Hat minaretjével és elsöprő építészetével az isztambuli Ahmed szultán vagy a Kék mecset kívülről lenyűgöző. Míg még mindig mecsetként használják, a Kék mecset Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága lett. 1609 és 1616 között épült, és sok más mecsethez hasonlóan itt található az alapító sírja. A mecset belsejében a magas mennyezetet 20 000 különböző mintájú kék csempe szegélyezi, amelyek a mecset népszerű nevét adják.

Celsus könyvtára

Celsus könyvtára

Ephesus romjai a nyugati parton népszerű turistalátványosság. Efézus városa egykor Artemisz templomáról volt híres, amely az ókori világ hét csodájának egyike, amelyet a konstantinápolyi érsek által vezetett tömeg pusztított el i.sz. 401-ben. Néhány építmény azonban még mindig látható, köztük a Nagy Színház és a Celsus Könyvtár. A könyvtár i.sz. 125 körül épült, hogy 12 000 tekercset tároljon, és Celsusnak, Ázsia kormányzójának monumentális sírjaként szolgáljon. A homlokzatot az 1970-es években gondosan rekonstruálták az eredeti darabokból a mai pompás állapotba.

Göreme tündérkémények

Göreme tündérkémények

Kappadókia híres furcsa és csodálatos természeti sziklaképződményeiről és egyedülálló történelmi örökségéről. Az egyik legjobb hely ezeknek a furcsa képződményeknek a megtekintésére Göreme városa, amely nagyszámú tufakúp között található, amelyeket tündérkéményeknek neveznek. A tündérkémények két különböző vulkáni réteg szél- és vízeróziójának eredményeként jöttek létre: vastag tufaréteg (konszolidált vulkáni hamu), amelyet vékony bazaltréteg fed, amely jobban ellenáll az eróziónak. A tufába való könnyű bevéshetőség miatt a kappadókiai tündérkémények közül sokat kivájtak az évszázadok során, hogy házakat, templomokat és tárolóhelyeket hozzanak létre.

Hagia Sophia

Hagia Sophia

Az Isztambulban található Hagia Sophia eredetileg egy bazilika volt, amelyet I. Justinianus kelet-római császárnak építettek a hatodik században. A római mérnöki műalkotás remekműve, a hatalmas kupola (31 méter vagy 102 láb átmérőjű) lefedi azt a területet, amely több mint 1000 évig a világ legnagyobb zárt tere volt. A templomot a negyedik keresztes lovagok kifosztották 1204-ben, és mecsetté vált a 15. században, amikor az oszmánok meghódították a várost. A Hagia Sophiát 1935-ben alakították át múzeummá, és ma Törökország egyik legnépszerűbb látnivalója.