A világ másik felén az évszakok felcserélődnek – az „Aotearoa” Új-Zéland maori nyelvű neve, amelyet gyakran „a nagy fehér felhő földjének” fordítanak. Egyes nyelvészek azonban a „hosszú, fényes napok országa” értelmezést részesítik előnyben, mivel az ország trópusok alatti elhelyezkedése biztosítja a hosszú nyári napokat és alkonyatokat, amelyeket a Polinéziából érkező maorik nem ismertek.

Az ilyen nyelvi civakodásoktól függetlenül egyértelmű, hogy Új-Zélandon az évszakok szinte tükörképei az európaiaknak, vagyis a nyár decembertől februárig tart. A 22-25 °C-os nyári átlaghőmérséklet azonban országrészenként jelentősen eltérhet. Általában az északi és déli szigetek keleti partján van a legmelegebb; olyan városokban, mint Hastings, Gisborne, Napier, Rangiora és Timaru, a múltban valamivel 40 °C feletti rekordhőmérsékletet regisztráltak.

Melegebb északon, hűvösebb délen: A legtöbb nap a szigetek találkozásánál

Általánosságban és egyszerűen fogalmazva, az új-zélandi nyár az Északi-szigeten magasabb hőmérséklettel és több napsütéssel társul, mint a Déli-szigeten. A messzi északon, például a Whangarei körzetben és a Maria van Diemen-fokon az éves átlag 15 °C körüli. Az Invercargill és a Déli-Alpok körüli Southland régió mély déli részén az átlaghőmérséklet mindössze 9 °C. Új-Zéland legnaposabb területei, amelyek mindegyike csaknem 2400 napsütéses órát jelent, a Tauranga, Rotorua és Whakatane városok körüli Plenty-öböl, valamint a Napier-Hastings testvérvárosok körüli Hawke-öböl az Északi-szigeten és a Nelson régió a Déli-sziget északi partján. Itt található az ország három leglátogatottabb természetvédelmi területe: Abel Tasman, Kahurangi és Nelson Lakes Nemzeti Park.

Télen itt bőven süt a nap, de fontos megvédeni magunkat az égési sérülésektől

Új-Zélandon megúszhatod a kellemetlen német telet a jéggel, fagygal és hóval, de semmiképpen sem szabad elhanyagolni a helyszínen feltétlenül szükséges megfelelő napvédelmet. A nyári hónapokban a közvetlen napfényben a veszélyes UV-sugarak lényegesen erősebbek, mint a helyi szélességi körökben, mindenképp ajánlott a védő fejfedő, napszemüveg viselése és a bőrfelületek fényvédő alkalmazása, különösen ebédidőben 11 és 16 óra között. Nem szabad alábecsülni a nappal és az éjszaka közötti időnként nagy hőmérséklet-különbségeket sem. Főleg a szárazföld belsejében magasabban, de a part hűvösebb részein is, mint például a déli sziget általában esős nyugati partján, Greymouth, Hokitika és Westport között, éjszaka is nagyon hideg lehet, még nyáron is.

A cikk eredeti nyelven itt érhető el: https://www.reiseguide.de/neuseeland-wo-im-winter-sommer-ist/