A Virtuoso több mint 50 országban kérdezte meg utazási iroda tagjait és professzionális utazási tanácsadóiból álló csapataikat, hogy megjósolja, mi vár a következő évre. A „2024-es Virtuoso Luxe Report” szerint az utazók egyre kényelmesebben merészkednek távolabbra, megmutatva a kaland iránti elkötelezettség érzését és a sürgősséget az életben egyszeri élmények iránt a távoli helyeken.

A Virtuoso utazási tanácsadók jelentése szerint ügyfeleik minden eddiginél jobban érdeklődnek utazási vágyaik megvalósítása iránt, mivel az idő értéke – és annak jelentősége, hogy hogyan és kivel töltjük azt –, amely sokak számára a fókuszpont. Az infláció és a globális nyugtalanság ellenére továbbra is kíváncsiak és hajlandók fizetni az új élményekért. A megkérdezett tanácsadók több mint fele arra számít, hogy 2024-ben az utazási kereslet és az utazásonkénti kiadások növekedni fognak.

Kinakuku Ji

A „Luxe Report” öt kulcstrendet azonosított, amelyek rávilágítanak arra, hogy az előkelő világjárók 2024-re hogyan erősítik meg befolyásukat az utazási szférában.

  1. Új határok: Bár sokan továbbra is megnyugvást találnak korábbi kedvenceikben, más tapasztalt utazók eltérnek a szokásos európai lehetőségektől, és egzotikus és kevésbé felfedezett területek felé ágaznak. A luxusutazókat a világjárvány idején megálmodott hely meglátogatásának vágya, egy tanácsadó által ajánlott radar alatti helyszín, vagy akár az ambíció hajtja, hogy „elsők legyenek” egy úti cél felé, a luxusutazók érdeklődését felkelti a feltáratlan. Az újra feltörekvő utazási hotspotok, mint például Japán és Izland kulturális gazdagsága egyedülálló és izgalmas útvonalakat kínál azoknak, akik eltérnek a megszokottól.
  2. A buli folytatódik: A világjárvány utáni utazások során számos késleltetett ünneplést valósítottak meg, és az ünnepek folytatódnak az ünnepi utazásokkal, amelyek a 2024-es év legfontosabb trendjei és motivációi közé tartoznak. Nem meglepő, hogy az utazók megosztják életük legfontosabb pillanatait a családdal – az utazás a közvetlen családtagokkal a trendlista és a többgenerációs utazás szorosan követi őket. Akár egy mérföldkőről emlékezünk meg, akár minőségi időt töltünk együtt, az utazás továbbra is elengedhetetlen része a szeretteivel való kapcsolattartásnak.
  3. A Föld tisztelete: A szélsőséges időjárás olyan utazót alakított ki, aki túlzottan tudatában van a világ törékenységének, és alig várja, hogy tisztelje fenségét. A virtuóz tanácsadók azt mondják, hogy ügyfeleik földrajzi határokat feszegetnek, hogy szemtanúi legyenek a természetnek annak érintetlen formájában, attól tartva, hogy az elhalványul vagy elérhetetlenné válik. Görögország, Marokkó és Hawaii is az első helyen áll azon utazók számára, akik támogatni szeretnék a közelmúltban katasztrófa által érintett úti célok gazdaságát, miközben tiszteletben tartják gyógyulásukat.
  4. Kis hajók, nagy lehetőségek: A kevésbé zsúfolt, meghittebb környezet mellett a kishajós hajókázás egyre növekszik az új és tapasztalt cirkálókkal egyaránt. Az autentikusabb élményt kereső előkelő utazók a folyami körutazásokat részesítik előnyben a kötetlen hangulat, a nagyvárosok közelsége és a széleskörű útvonalak miatt. A népszerű útvonalak közé tartozik a Duna, a Mekong és a Nílus. A kalandos körutazás szintén felkapott az Alaszka iránti érdeklődésnek, valamint az Antarktisz, 2024 vezető kalandcélpontjának jobb megközelíthetősége miatt. A privát yacht charter egy feltörekvő kategória azon kis baráti társaságok vagy családok számára, akik szívesebben testre szabják tengeri tevékenységeiket.
  5. Kényelem: Az elhúzódó korlátozások, a frusztráló hiányok és a viharos légi közlekedés megnövekedett kereslethez vezettek az egyszerűsített egyedi utazások iránt. Az olyan exkluzív élményektől, mint a magánrepülőgépek, jachtok és villák, a félnapos szállodák foglalásáig, hogy biztosítsák az igényeiknek megfelelő szállást, az utazók maximális kényelmet nyújtanak. Az a vágyuk, hogy semmit se bízzanak a véletlenre, fokozott motivációt jelent a professzionális utazási tanácsadók igénybevételéhez a foglalások egyszerűsítése és az általános élmény fokozása érdekében.

Olaszország továbbra is a világ kedvenc úti célja, akár családosok, akár nászutasok számára. Horvátország és Portugália az új európai kedvencek azok számára, akik szeretnék elkerülni a tömeget Olaszországban és Görögországban. Az egyik utolsó ország, amely megnyitotta határait a külvilág előtt, Japán, kifinomult kultúrájával és igényes konyhájával áll az újra feltörekvő úti célok listáján. Az utazók Délkelet-Ázsiát is újra felfedezik, 2024-ben Thaiföld és Vietnám is a kihagyhatatlan látnivalók listáján szerepel. A közelgő párizsi olimpia iránti megnövekedett érdeklődés, valamint az ínyencek és a művészetértők körében kedvelt úti cél státusza miatt Franciaország feljutott a listára. három kategóriában, köztük a családi utazások első öt helyezettje. A kalandra vágyókat vonzza az északi fény varázsa és Norvégia, Izland, Alaszka és Antarktisz érintetlen pompája.

A LuxoryTravelAdvisor cikke nyomán

Fényképek: pixabay