„Kockázattérkép”: A legbiztonságosabb és legveszélyesebb utazási célpontok 2024-ben

A Nemzetközi SOS „2024-es kockázati térkép” megmutatja, hogy mely országok és régiók a legbiztonságosabbak (zöld) és a legveszélyesebbek (sötétpiros) az utazók számára.

Sokan vágynak nyugalomra és kikapcsolódásra a vakáció során. Ehhez mindenekelőtt egy dologra van szükség: biztonságos környezetre. A jelenlegi „kockázati térkép” megmutatja, mely országok biztonságosak 2024-ben – és melyeket érdemes elkerülni.

Olyan világban élni, amelyben minden ország gond nélkül bejárható – ez az ötlet természetesen szép, de a valóság más. 2024-ben ismét lesz néhány ország, amelyet a nyaralóknak el kell kerülniük.

Az International SOS egészségügyi és biztonsági szolgáltató cég idén ismét azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy 2024-ben mely úti célok lesznek biztonságosak és melyek számítanak veszélyesnek. Az eredményt az évente megjelenő „Kockázattérképen” rögzítették.

Biztonsági térkép

A „Kockázattérkép” így működik

A Nemzetközi SOS kockázati térképe információkat nyújt a világ országainak biztonsági kockázatairól. A kockázat öt színszintre oszlik a térképen: rendkívül magas biztonsági kockázat (sötétpiros, lenti térképünkön a jobb láthatóság érdekében feketét választottunk), magas kockázatú (piros), közepes kockázatú (narancssárga), alacsony kockázatú (sárga), ill. elhanyagolható kockázat (zöld).

A Nemzetközi SOS weboldalon interaktív térképen is megkeresheti a kívánt nyaralóhelyet vagy egy másik országot, majd részletes tájékoztatást kaphat a biztonsági kockázatról.

Kiválasztottuk a legbiztonságosabb és legveszélyesebb országokat, és bemutatjuk őket egy áttekintésben.

A legveszélyesebb utazási célpontok 2024-ben

A „kockázati térkép” az országokat „rendkívül nem biztonságos” kategóriába sorolja, ha „komolyan fennáll a veszélye annak, hogy fegyveres csoportok erőszakos támadásokat hajtanak végre az utazók ellen”. Az állami ellenőrzés és a törvényesség itt nagy területeken minimális, vagy akár nem is lehet. Ráadásul ezekben az országokban a szállítási szolgáltatások alig működnek.

vonatkozik Az afrikai kontinensen a legmagasabb fenyegetettségi szint Líbiára , Szomáliára , Dél-Szudánra és a Közép-afrikai Köztársaságra . Ázsiában a „kockázati térkép” Afganisztánt , Jement , Irakot és Szíriát különösen veszélyesnek mutatja.

Ukrajna is sötétvörös színű. Az országot a háború 2022 februári kitörése óta „rendkívül nem biztonságosnak” tartják. A szervezet korábban Donyeck és Luhanszk tartományt minősítette rendkívüli utazási kockázatnak.

Gáza , ahol jelenleg háború dúl, csak a térképen narancssárgára festett, ami közepes biztonsági kockázatot jelez. Ennek az az oka, hogy „a térkép online verziója csak országszinten mutatja a kockázatot, és nem az egyes régiók szemcsés szintjén” – mondta az International SOS a reisereporter kérdésére. Valójában az International SOS évek óta rendkívüli kockázatú területnek minősítette a Gázai övezetet.