Párizs nvezetességei

Városnézés során Párizs rengeteg szép látnivalót kínál. A francia főváros garantálja a különleges városi kirándulást, ahol a világhírű épületek, az elegáns életmód és a romantikus negyedek teszik igazán egyedivé ezt a metropoliszt a világon. Különösen lenyűgöző a gazdag történelem, a kulináris élmények, a trendi divat és a nemes párizsi életmód keveréke, amely évente 50 millió látogatót vonz. Az úgynevezett „szerelem városa” a világ legjobb múzeumainak is otthona, különösen a híres Louvre a Mona Lisával. Emellett Párizsban számtalan más látnivaló is várja a látogatókat, így esélytelen unatkozni városnézés közben.

Ebben a teljes körű útikönyvben megtalálja a legjobb párizsi teendőket és látnivalókat, beleértve a helyi szakértői tippeket is. Bemutatunk lenyűgöző képeket, kínálunk exkluzív párizsi utazási tippeket, bemutatjuk a kiváló szálláslehetőségeket, és eláruljuk, hol foglalhatja le az olcsó belépőket.

Jó tudni!

Ha még mindig keres egy különösen szép szállást Párizsban, akkor ajánljuk Önnek a bájos butikhotelt, „Jó estét Madam a szívhez.”

A Disneyland Párizs a várostól körülbelül 30 kilométerre található, és RER vonattal körülbelül 1 óra alatt elérhető. Belépőjegyek előfoglalása szükséges.

2 nap elegendő lehet Párizs fő látnivalóinak megnézéséhez, de ha részletesebben szeretné felfedezni a várost, érdemes lehet 4-5 napot terveznie.

Ha szeretné elkerülni az órákig tartó sorban állást a legjobb látnivalókhoz és múzeumokhoz, akkor érdemes online jegyet foglalni a GetYourGuide weboldalon.

Eiffel-torony

Az Eiffel-torony egyértelműen Párizs leghíresebb látványossága. Ezt a lenyűgöző épületet 1889-ben építették, és Gustave Eiffelről kapta nevét. Évente 7 millió látogatót vonz, és az „Iron Lady” becenévre hallgat, ami a világ egyik leglátogatottabb nevezetességévé teszi.

Az Eiffel-torony, beleértve az antennákat is, hihetetlenül magas, 324 méter, és tömegét tekintve lenyűgöző, hiszen 10 100 tonnát nyom. Egy túra során lehetőség nyílik három különböző platform meglátogatására. Összesen kilenc lift működik, de ha szeretné, akár gyalog is felmászhat az Eiffel-toronyra, ami 704 lépcsőfokot jelent.

Egy másik ajánlás az Eiffel-torony éjszakai látogatása, amikor a világítás bekapcsolódik, és az épület még varázslatosabbá válik.

Tipp: Ha nem szeretne órákat sorban állni, akkor javasoljuk, hogy előre vásárolja meg a belépőjegyét az Eiffel-toronyhoz. Ügyeljen arra, hogy ezt időben online tegye meg, hogy elkerülje a hosszú várakozási időt.

Louvre

A Louvre, más néven Musée du Louvre, Párizs igazi fénypontja és a világ harmadik legnagyobb múzeuma. Az egykori francia királyi palotában, a Palais du Louvre-ban található, és az ikonikus üvegpiramis szolgál a múzeum impozáns bejáratának.

A Louvre minden művészetre nyitott személynek kötelező látnivaló. A múzeumban összesen 35 000 alkotás található, köztük a világhírű Mona Lisa Leonardo da Vinci műve, valamint a híres Venus de Milo szobor. A látogatásra elegendő időt kell szánnia, mivel a 73 000 négyzetméteren 403 keleti, egyiptomi, görög, római és etruszk művészeti terem vár felfedezésre.

Tipp: A Louvre Párizs egyik legismertebb látványossága. A látogatók száma mindig nagy, így erősen ajánlott online jegyet foglalni, hogy elkerülje a hosszú sorokat és a várakozást.

Sacré-Cœur

Párizs egyik legszebb látnivalója a Bazilika Szent Szív, amely a város legmagasabb pontján, a Montmartre-hegyen található, és „cukrászstílusban” épült 1875 és 1914 között. Különlegessége az élénk fehér szín és a Château Landon kövek felhasználása, de a lenyűgöző kilátás is lenyűgöző, amit innen nyújt Párizsra.

Valóban érdemes megnézni a Sacré-Cœur belső terét is, amely többek között a világ egyik legnagyobb mozaikját, Luc-Olivier Merson Krisztus-mozaikját tartalmazza. A kriptát is meglátogathatja, és az 55 méter magas kupola megmászása is egy felejthetetlen élmény.

Montmartre

Párizsban kötelező látni a jól ismert Montmartre kerületet. A 18. kerületben fekszik, egy dombon, és lenyűgöző macskaköves utcákkal és érdekes látnivalókkal büszkélkedik, mint például a Sacré-Coeur-bazilika és a Moulin Rouge szórakozóhely. A Montmartre-t a következők is jellemzik: számos utcai művész, akiket egy sétája során munka közben is megfigyelhet. Ez a terület egykor olyan művészek találkozóhelye volt, mint Picasso, Modigliani és Van Gogh, és ma is élvezheti az élénk művészeti életét. A Montmartre bájos hangulatának köszönhetően gyakran választják filmes helyszínként is.

Tipp: A Montmartre-i szállás kiváló választás egy párizsi utazáshoz. Ajánlott helyek közé tartoznak az Edgar Suites Montmartre és a B&B Romantikus Művész Szoba.

Versailles-i kastély

A világhírű Versailles-i kastély Párizs egyik legfontosabb látnivalója. Ez a gyönyörű látványosság körülbelül 20 kilométerre található a városközponttól, és mintegy 15 millió látogatójával Franciaország leglátogatottabb helyszíne. Eredetileg XIII. Lajos vadászházaként szolgált, majd XIV. Lajos alatt egy lenyűgöző épületté és a királyi hatalom központjává vált. A Versailles-i palota ma az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szerepel. Kiemelkedő része a közel 75 méter hosszú Tükörcsarnok és a kiterjedt, romantikus kastélypark, amelyet akár ingyenesen is látogathat.

Tipp: A legjobb módja annak, hogy eljusson Versailles-be, a helyi RER vonattal történik. Az út körülbelül 45 percet vesz igénybe, és a vasútállomás csak rövid sétára található a kastélytól.

Cathedral Notre-Dame de Paris

A Notre Dame katedrális Párizs egyik leglenyűgözőbb épülete. A 11. század végén épült magas gótikus stílusban, és számos részlettel büszkélkedik, fenséges tornyokkal, magas pillérekkel, hatalmas ablakokkal és impozáns orgonával. A Notre-Dame közel 9000 fő befogadására képes, és Franciaország utolsó és legnagyobb galériás temploma.

Sajnálatos módon, 2019 áprilisában súlyos tűz ütött ki, amely jelentős károkat okozott. Bár az épületszerkezetet, a homlokzatot és a fő tornyokat megmentették, az Ile de la Cité katedrálisát ideiglenesen be kellett zárni. Az újranyitását 2024 végére tervezik.

Diadalív (diadalív)

A Diadalív, németül inkább Diadalívként ismert, kétségkívül Párizs egyik legismertebb látványossága. Ez az impozáns mérföldkő a Champs-Élysées végén található, és a francia főváros egyik népszerű fotóhelye. A Diadalív 1836-ban készült el, 30 évvel azután, hogy I. Napóleon a francia hadsereg tiszteletére megrendelte építését. Az ókori diadalívek szolgáltak mintaként a tervezőknek ebben az időszakban. A Diadalív alatt található az első világháborús ismeretlen katona sírja is, a „Flame du Souvenir”-rel.

Tipp: Az emlékműn található egy megtekintő platform, amely térítés ellenében látogatható. Felülről fantasztikus panoráma nyílik Párizsra.

Sainte-Chapelle

Ez egy igazi gyöngyszem Párizsban, a Szent Kápolna, amely az egykori palotakápolna a Szajna szigetén, Île de la Cité-n található. Ezt a lenyűgöző templomot IX. Lajos építtette 1244 és 1248 között, eredetileg az ereklyegyűjteményének tárolóhelyeként. Itt őrizték rendkívül értékes műtárgyakat, mint például a „Krisztus töviskoronája” és az „igazi kereszt” egyes részeit.

Ma érdemes meglátogatni a templom belsejét. A túra során megcsodálhatja ennek a 2. emeleti kápolnának az impozáns építészetét, és számos látnivaló várja a látogatókat, köztük az abszolút lenyűgöző, értékes ólomüveg ablakok.

Jardin du Luxembourg

A Jardin du Luxembourg nemcsak Párizs egyik legszebb parkja, hanem a gyermekes családok körében is népszerű látnivaló. Ez a kastélypark a 6. kerületben található, és 26 hektáros területen terül el. A gyönyörű Palais du Luxembourg része, amit Maria de Medici rendelt meg 1611-ben. Ma a parkban számos látnivaló található, amelyeket érdemes megnézni, mint például a 17. századi Medici-kút és a régi narancsház. Itt található még egy tavacska, kalandjátszótér, gyerekkörhinta és méhésziskola gondozott gyümölcsössel.

 

Párizs katakombái

Párizs egyik legkülönlegesebb látnivalója a katakombák. Ezek a világ legnagyobb osszáriuma, és több mint 6 millió ember csontjait őrzik. Évente tízezrek látogatnak ide, hogy egy félelmetes városnéző túrát tegyenek ezen az ősi alagútrendszeren keresztül. A katakombák története több mint 2000 évre nyúlik vissza, amikor az alagutakban mészkövet bányásztak házépítés céljából. A 18. században járványok és éhínség okozta a temetők túlzsúfoltságát, ezért a hatalmas alagutakba szállították a csontokat.

Tipp: A hosszú várakozás elkerülése érdekében érdemes előre lefoglalni a „Skip-the-line” jegyeket. Ez akár 2 órával is csökkentheti a várakozási időt!

Garnier opera

Az Opéra Garnier, amely 1875-ben nyílt meg, Párizs egyik legszebb épülete és a világ egyik legszebb operaháza. A Szajna jobb partján található, és annak idején egy sikertelen III. Napóleon elleni merénylet miatt alapították. Az Opéra Garnier megnyitásakor a világ legnagyobb színházi épületének számított, és még mindig 1900 nézőt képes befogadni. Az Opéra Garnier az „Opera Fantomja” eredeti helyszíne is, hiszen egy 1896-os titokzatos baleset és az opera alvilágában hallható „kísérteties zajok” valós ihletet szolgáltattak a történethez.

Tipp: Az Opera Garnier belső látogatása kihagyhatatlan élmény. Amikor túrát tesz, lenyűgözi az elbűvölő belső teret és a gyönyörű lépcsőházat.

Musée d’Orsay

Az Orsay Múzeum (Musée d’Orsay) Párizsban lenyűgöző művészeti múzeum, amit feltétlenül meg kell látogatni. Az 1939-ig üzemelő Orsay-pályaudvar egykori épületében található, és 1986-ban nyílt meg múzeumként. Az egyedülálló helyszín a hatalmas, aranyozott órával és a pompás termekkel még mindig idézi az akkori idők hangulatát.

A Musée d’Orsay-t az „impresszionisták paradicsomának” tartják, és lehetősége van megcsodálni a 19. század és a 20. század eleji művészettörténet igazi nagyjainak munkáit. A múzeumban több mint 4000 kiállítás található, köztük neves művészek munkái, mint Monet, Vincent van Gogh és Rembrandt.

Tipp: Könnyen kombinálhatja ezt a látogatást egy hajókirándulással a Szajnán. Remek ajánlatokat találhat erre a GetYourGuide oldalán.

Párizs Szajna

A gyönyörű Szajna a folyó, amely Párizs központján folyik át. Ez különösen bájos és népszerű találkozóhely a párizsiak számára a Szajna romantikus partjai, amely egyébként 1991 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sétány mentén szép kávézók várják a szórakozni vágyókat, a helyiek piknikezni szoktak, és a nyáron nyitva tartó kis strandklubok. A turistáknak igazán ajánlott az egyik Hajókirándulás a Szajnán. Itt olyan látnivalókat láthatsz Csodálja meg a híres Eiffel-tornyot, a Louvre-t, a Notre-Dame-ot és a Place de la Concorde-ot a vízből.

Tipp: Igazi bennfentes tipp az egyik Esti hajótúra. Párizs szinte éjszaka a legszebb, mert a csillogó fénytenger különösen romantikussá teszi a várost ch.

A gyönyörű Szajna folyó átszeli Párizs központját, és különösen bájos és népszerű találkozóhely a párizsiak számára. A Szajna romantikus partjai 1991 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. A folyóparton szép kávézók várják a szórakozni vágyókat, a helyiek gyakran piknikeznek itt, és nyáron nyitva tartó strandklubok is találhatók. A turistáknak nagyon ajánlott egy hajókirándulás a Szajnán. Ez lehetővé teszi, hogy megnézze a híres látnivalókat, mint például az Eiffel-torony, a Louvre, a Notre-Dame és a Place de la Concorde a vízről.

Tipp: Igazi bennfentes tipp az esti hajótúra. Párizs éjszaka gyakran a legszebb, mert a csillogó fények különösen romantikussá teszik a várost.

 

Pompidou központ

A Pompidou Központ, más néven Beaubourg Központ, egy kivételes művészeti és kulturális központ Párizsban. Az intézményt azért hozták létre, hogy bárki szabadon hozzáférhessen a tudáshoz és a kortárs művészethez. Az ötletet végül Georges Pompidou valósította meg, és a múzeumot 1977-ben nyitották meg. Az épület különlegessége az extravagáns építészete, sok csővel és szellőzőaknával, ami miatt a kulturális központ olyan beceneveket kapott, mint a „Csövek Notre Dame” vagy az „Olajfinomító”. A belső részen található Európa legnagyobb kortárs és modern művészeti múzeuma.

Tipp: Nagyszerű élmény a futurisztikus mozgólépcsőn való utazás. Egy másik bennfentes tipp a tetőterasz meglátogatása, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Párizsra.

Champs-Elysees sugárút

A Champs-Élysées sugárút, röviden Champs-Élysées vagy Les Champs, Párizs impozáns körútja. 70 méter széles és 1910 méter hosszú, átnyúlik a 8. kerületen, a Place de la Concorde-tól kezdve a Place Charles-de-Gaulle-ig. A híres Diadalív is ennek a legendás utcának a tetején található. A látogatók sétálni is tudnak ezen a gyönyörű sugárúton, ami egy igazi vásárlási paradicsom is egyben! Az Avenue des Champs Élysées mentén olyan luxus butikok találhatók, mint a Louis Vuitton, a Guerlain és a Lacoste, valamint megfizethetőbb üzletek, mint a Zara és a H&M.

Tipp: Egy bennfentes tipp egy stílusos, mégis megfizethető párizsi tartózkodáshoz a Menő PolgárM Paris Champs-Élysées szálloda, ami csak néhány lépésre van a körúttól.

Tour Montparnasse (kilátó)

Párizs egyik leglátványosabb kilátója a Tour Montparnasse, amit egyetlen városnéző túrán sem szabad kihagyni. Az épület a divatos Montparnasse kerületben, a 15. kerületben található, és ez volt az egyetlen toronyház a városközpontban, amelyet 1969 és 1973 között építettek. A lift néhány másodperc alatt felviszi az 56. emeletre, ahol egy lenyűgöző kilátóplatform található. Az épület magassága 210 méter, így gyönyörű panorámában gyönyörködhet, és megcsodálhatja számos látnivalót, mint például az Eiffel-torony, a Sacré-Cœur, a Diadalív, a Louvre és az Invalidusok.

Tipp: Gyönyörű és bennfentes tipp az, hogy látogassa meg naplementekor vagy este. A csillogó városközpont és az ikonikus Eiffel-torony látványa varázslatos ilyenkor.

 

Moulin Rouge

A piros Malom Párizs 10 legjobb látnivalója közé tartozik. Ez a legendás varieté a vörös malom tetején a párizsi Pigalle szórakoztató negyedben található a Montmartre-on, és 1889-ben nyitották meg. Az ikonikus épület Párizs egyik legnépszerűbb fotós helye, de a bemutatót is érdemes meglátogatni. Egy tipikus este a Moulin Rouge-ban 19 órakor vacsorával kezdődik, majd 9 és 23 órakor revüelőadások következnek. Háromfogásos étlap áll a vendégek rendelkezésére, a pezsgő szabadon folyik, és a változó showműsor gondoskodik a színes, káprázatos, változatos szórakozásról.

Tipp: Egy este a Moulin Rouge-ban teljes különleges élmény Párizsban. Az előadásra vagy egy vacsorára is foglalhat helyet online foglalás.

A Moulin Rouge, vagyis a Piros Malom, Párizs 10 legjobb látnivalója közé tartozik. Ez a legendás varieté a vörös malom tetején a párizsi Pigalle szórakoztató negyedben található a Montmartre-on, és 1889-ben nyitották meg. Az ikonikus épület Párizs egyik legnépszerűbb fotós helye, de maga az előadás is nagyszerű élmény. Egy tipikus este a Moulin Rouge-ban 19 órakor vacsorával kezdődik, majd 21 és 23 óra között revüelőadások következnek. Háromfogásos étkezés áll a vendégek rendelkezésére, a pezsgő pedig szabadon folyik, és a változó showműsor gondoskodik a színes, káprázatos, változatos szórakozásról.

Tipp: Egy este a Moulin Rouge-ban különleges élmény Párizsban. Az előadásra vagy vacsorára is érdemes online jegyet foglalni, hogy elkerüljük a sorban állást.

Tuileriák kertje

Párizs egyik legszebb parkja a festői Tuileriák kertje. Ez az egykori barokk palotapark terül el a nyugati Place de la Concorde-tól a keleti Louvre-ig. Története során többször áttervezték, és az 1980-as években a Louvre felújítása során visszanyerte eredeti 17. századi szépségét. A park mellett érdemes megnézni a környéken a jól megőrzött Orangerie-t, ahol Monet munkáit tekinthetik meg, valamint a Jeu de Paume báltermet a Galerie Nationale du Jeu de Paume tárlatokkal.

Panteon

A Panteon Párizs központjában található, és lenyűgöző látványt nyújt. 1764 és 1790 között épült a Sainte-Geneviève-i apátság templomaként XV. Lajos parancsára, majd a francia forradalom után nemzeti emlékhelyként szolgált. Itt található végső nyughelye olyan híres személyiségeknek, mint Jean-Jacques Rousseau, Emile Zola, Marie Curie, Jean Moulin, Victor Hugo, Jean Jaurès és Voltaire. Az épület külső oszlopai lenyűgözőek, míg belül gyönyörű festmények és egy hatalmas kupola található, amely alatt az híres Foucault-inga lóg.

Tipp: A Panteon kupolájába való felmászás igazi bennfentes tipp! A tetejéről fantasztikus 360 fokos panorámában gyönyörködhet a város felett.

Conciergerie

A párizsi Conciergerie egy gyönyörű épület az Île de la Cité 1. kerületében található. 1914 óta látogatható, és ma egy rendkívül érdekes múzeum működik benne. A francia forradalom idején a Conciergerie-t börtönként használták, és akár 1200 foglyot is elhelyeztek benne. Számos embert itt ítéltek halálra, köztük olyan kiemelkedő személyiségeket, mint Marie-Antoinette, az osztrák császárné lánya. A Conciergerie egyik szobája kifejezetten 2780 embernek állít emléket, akiket a párizsi forradalom idején halálra ítéltek.

 

Friedhof Père Lachaise

Mindenképpen érdemes megnézni a Père-Lachaise temetőt. Ez a város legnagyobb temetője, 44 hektáros területén évente több mint 3 millió látogatót fogad, így Franciaország leglátogatottabb temetőjévé vált. Különlegessége a sírhelyek változatossága. Néhányuk hatalmas, művészi tervezésű, lenyűgöző részletekkel. A Père-Lachaise temető híres emberek végső nyughelye, köztük Jim Morrison, a The Doors énekese és Oscar Wilde. Különösen érdekes a „Zone romantique” rész, ahol művészi szobrok találhatók, néhányuk műemlék épületeken.

 

Párizs: városnézés, jegyek és kirándulások

Igen, ha Párizst szeretnéd felfedezni, és élményeket szeretnél gyűjteni, akkor érdemes lehet csatlakozni egy vezetett túrához vagy kiránduláshoz. A GetYourGuide online portálon számos különböző lehetőséget találsz városnézésre, belépőjegyekre, hajókirándulásokra és még sok másra Párizsban és környékén. Ezek a túrák és tevékenységek lehetővé teszik, hogy a várost és környékét helyi vezetők segítségével fedezd fel, és segítenek kihagyni a sorban állást, ha skip-the-line jegyeket vásárolsz.

A GetYourGuide-on található vélemények és értékelések segítenek megtalálni a legmegfelelőbb programot az igényeidnek megfelelően. Az online foglalás kényelmes és egyszerű, így könnyen tervezheted és szervezheted a párizsi utazásodat.


A cikk eredeti nyelven itt olvasható: https://www.placesofjuma.com/de/paris-sehenswuerdigkeiten/